Käristys

Uusi vuosi vaihtui ystävien kanssa Levillä ja valitsimme omalle kokkausvuorollemme ruokalajiksi tutun ja turvallisen (lue: taatusti herkullisen) poronkäristyksen. Nappasin ensimmäisestä laatikosta pari "köntsää" lihaa, joiden näin ulkomuistista arvelisin olleen "käristys" ja "lapa" noin 700 g. Käristys valmistuu seuraavasti: ota lihanpalat jääkaappiin sulamaan useita tunteja ennen ruuan valmistamista, mutta pidä huoli, että ehdit leikkaamaan ne jäisinä, jolloin homma on huomattavasti helpompaa kuin sulana. Leikkaa lihasta terävällä veitsellä poikkisyin ohuita siivuja. Huomioi, ettei tässä tehdä palapaistia eikä myöskään jauhelihaa.

Sitten tempaiset ruokalusikallisen voita paitsinpannulle ja paistat lihan polttamatta sitä. Lisää reilusti suolaa ja sopivasti mustapippuria sekä mahdollisesti sipulia. Nyt seuraa koko projektin tärkein vaihe: valmistaudu odottamaan! Kaada lihojen päälle noin litra vettä ja jätä sapuska porisemaan hiljaiselle tulelle useaksi tunniksi. Käristyksen valmistus tapahtuu niin, että makaat punkkulasi kädessä sohvalla haistelemassa koska ruoka voisi mahdollisesti olla valmista. Reilun puolen tunnin välein käyt kuolaamassa ruokaa ja lisäämässä vettä jos käristys uhkaa kuivua. Parin tunnin odottelun jälkeen uskallat jo kuoria perunat ja aloittaa perunamuussin valmistamisen näin antaen nälkäisille ystäville toivoa, että he saavat edes perunoita illalliseksi.

Perunoita meidän viiden hengen seurueemmekin veti kaksi kiloa eli ei ainakaan päivän ulkoilleiden ystävien kohdalla kannata alkaa laskemaan montako pottua kukanenkin syö vaan tee tarpeeksi: kuori kaksi kiloa perunoita, keitä ne kunnolla kypsäksi, lisää pari desiä kuumaa maitoa, 50 g voita ja 3 tl suolaa ja survo soseeksi.

Kolmen tunnin jälkeen käristys on todennäköisesti kypsää: suussasulavaa ja herkullista. Älä jätä niin paljoa nestettä, että käristys muistuttaa keittoa vaan hillitse loppuvaiheessa nesteenlisäämisintoa. Tarjoile puolukkasurvoksen kanssa.

Miten tämän ruokalajin voi ryssiä?
 • säästele suolaa "terveyden nimissä" jolloin liha ei maistu miltään
 • vaihda voi öljyyn ja tapa perinneruuan sielu
 • unohda lisätä sitä vettä, jolloin lihaa kuivuu ja palaa
 • lisää piheyksissäsi niin paljon vettä, että tarjoilet lihakeittoa perunapiltillä
 • ala fuusikoksiksi kokeilemalla eksoottisia mausteita kuten currya ja kardemummaa poron päälle (EI!): säästä nämä mihin tahansa muuhun ruokalajiin ;-)Leave a Reply.

  Poroa

  Ystävä tokaisi Lapissa keittiön pöydän äärellä kuinka hyviä viime vuoden porot olivatkaan ja minä vastasin "osta mullekin pari!" Lopputuloksena pakkasessa on nyt 80 kiloa poronlihaa, jolla olisi tarkoitus elää tämä talvi. Tässä blogissa raportoidaan mitä kaikkia herkkuja kahdesta porosta saa aikaiseksi.

  Archives

  January 2014

  Categories

  All
  Lisukkeet
  Pääruoka
  Poron Jauheliha
  Savuporo